La importància del suport

A l’hora d’encarregar un imprès se sol fer molt d’èmfasi en el disseny o en els colors a utilitzar per a la seva elaboració de manera que s’ajustin a allò que el client vol, però sovint restem importància a una cosa tan important com la correcta elecció del suport on s’ha d’efectuar aquesta impressió. El suport pot incidir decisivament en els colors impresos sobre ell realçant-los o apagant-los ja sigui pel seu color o per la capacitat reflectant de la seva superfície de la mateixa manera que pot resultar més suau o més aspre al tacte, pot tenir més o menys capacitat d’absorció de la tinta, pot ser més o menys resistent a la posterior aplicació de vernissos o laminats de plàstic sobre la seva superfície, etc, etc.

No són pocs els detalls a tenir en compte a l’hora de triar el paper sobre el qual volem imprimir. D’entrada ens solem guiar per l’aspecte estètic en funció del tipus d’imprès a realitzar i a qui va destinat però hem de tenir en compte al mateix temps tots aquells aspectes tècnics que aconsellen la utilització d’uns o altres sense oblidar-nos de l’aspecte econòmic ja que el cost de un imprès pot variar sensiblement en funció de la qualitat del paper utilitzat. Amb ells podem imprimir cartes, sobres, factures, albarans, talonaris, fullets, interiors de llibres tipus novel·la, etc. i en les seves versions de més gramatge, targetes, targetons i carpetes entre d’altres.

El tipus de paper més comunment usat en impressió comercial és l’OFFSET. Com el seu propi nom indica aquests papers estan pensats per a la impressió en aquest sistema. Són papers altament absorbents per la seva porositat de manera que permeten la escriptura manual sobre la seva superfície encara que no resisteixen la posterior aplicació de envernissats o de laminats de plàstic. Existeix també l’offset reciclat que està elaborat amb polpa de paper usat i l’offset acolorit, disponible en verd, groc, rosa o blau, comunment utilitzat per a la impressió de tiquets, entrades, o cartells que utilitzin colors massissos ja que la impressió d’imatges de quadricromia no sol donar bons resultats en aquest tipus de superfícies acolorides.

Continuem amb els ESTUCATS que com el seu nom indica són papers en els que la superfície ha estat revestida amb una capa d’estuc que pot presentar-se en la seva forma mat o brillant. Al contrari que en els offset, la superfície d’aquests papers no és porosa de manera que no té la mateixa capacitat d’absorció de la tinta que aquells de forma que la escriptura manual sobre ells no resulta aconsellable ja que la tinta manuscrita pot relliscar i tacar. Per contra si que permet la posterior aplicació de envernissats o laminats de plàstic. És un paper altament reflectant que realça els colors que s’imprimeixen sobre ell. A més per la suavitat de la seva superfície permet una alta definició en la impressió de les línies més fines i una gran qualitat en tot tipus d’imatges. Recomanat per a la impressió de catàlegs, revistes fullets, pòsters, interiors de llibres de qualitat, etc. i en les seves versions de més gramatge, targetes, targetons, postals, i carpetes entre d’altres.

Finalment repassem la categoria de PAPERS ESPECIALS que abasta una àmplia gamma amb diversitat de coloracions i textures. D’entre aquests hi ha una gamma anomenada Stardream consistent en un paper tipus cartolina Metal·litzat que es presenta en tons plata, bronze, quars i crystal. Solen utilitzar-se en invitacions de casament, targetes, participacions i demas esdeveniments especials. És un paper llis, sense textura i sense porus però molt cridaner per les seves tonalitats metalicas. Una altra gamma d’especials utilitzada per a aquest tipus d’impresos és el RIVES. Un paper que es presenta amb diferents textures en funció del model que es triï. Finalment tenim la gamma CONQUEROR, un tipus de paper especial també texturitzat, incloent models verjurats i gofrats, pensat per a la impressió de cartes i papereria corporativa de qualitat a més d’invitacions de casament, sobres, targetes, participacions i d’altres esdeveniments especials. Com en els casos anteriors els papers verjurats són papers d’aspecte estriat. Aquestes estries es presenten en diferents formes filigranades en funció del model de paper. No cal dir que els papers especials resulten econòmicament més costosos que els offset o estucats però també aporten una qualitat extra a l’acabat dels nostres impresos.

Sense comentaris

Publica un comentari